Форма входа
Профиль | Выход


















Справочник




Питомник







Главная » 2010 » Ноябрь » 15 » Щодо пільгового оподаткування земель. (укр.)
17.44.21
Щодо пільгового оподаткування земель. (укр.)

Оподаткування фермерського господарства проводиться у порядку, встановленому законом. Володіння та користування земельними ділянками, які перебувають у власності членів фермерського господарства, здійснює фермерське господарство.

При використанні земельної ділянки для ведення фермерського господарства таке господарство може перебувати на загальній системі оподаткування і сплачувати податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів, визначених Законом № 1251-XII.

Фермерське господарство може також використовувати спрощену систему оподаткування, тобто воно може перейти на спрощену систему оподаткування та сплачувати єдиний податок відповідно до норм Указу № 727/98.

Крім того, фермерське господарство може обрати сплату податків у вигляді фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП). В умовах дії Закону № 320-XIV та законів, що визначають статус сільськогосподарських виробників, а також постанови № 658 платниками ФСП можуть бути лише юридичні особи.

Щодо пільгового оподаткування земель фермерських господарств слід зазначити, що згідно з вимогами чинного законодавства пільги щодо сплати земельного податку встановлюються низкою законодавчих актів. Зокрема, Законом № 1251-XII (ст. 1) визначено, що запровадження і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою України, Верховною Радою АР Крим і сільськими, селищними, міськими радами відповідно до цього Закону, інших законів України про оподаткування. Верховна Рада АР Крим і сільські, селищні, міські ради можуть встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування у межах сум, які надходять до їх бюджетів.

Відповідно до частини другої ст. 12 Закону № 2535-XII не справляється плата за земельні ділянки державних, колективних і фермерських господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень.

Водночас від сплати земельного податку звільняються новостворені фермерські господарства протягом трьох років, а в трудонедостатніх населених пунктах – п'яти років з часу передачі їм земельної ділянки у власність відповідно до п. 25 частини першої ст. 12 Закону № 2535-XII.

Зазначені пільги встановлено чинним законодавством для ведення фермерського господарства.

Стосовно надання пільг щодо земельного податку громадянам, які передали свої земельні частки (паї) для ведення фермерського господарства та мають згідно із законом статус, що дає право на застосування пільги щодо сплати земельного податку, то слід зазначити таке.

Зокрема, відповідно до частини другої ст. 12 Закону № 2535-XII не справляється плата за земельні ділянки в межах граничних норм, установлених Земельним кодексом, інвалідів I і II груп, громадян, які виховують трьох і більше дітей, та громадян, члени сімей яких проходять строкову військову службу, пенсіонерів, а також інших осіб, які користуються пільгами згідно із Законом № 3551-XII, громадян, яким у встановленому порядку видано посвідчення про те, що вони постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Граничний розмір земельних ділянок для цієї категорії громадян, що звільняються від сплати земельного податку, встановлено ст. 121 Земельного кодексу.

Отже, звільнення від сплати земельного податку відповідно до ст. 12 Закону № 2535-XII категорії громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону № 3551-XII, стосується фізичних осіб і не може бути використано юридичними особами – фермерськими господарствами.

 

Сектор масово-роз‘яснювальної

Роботи та звернень громадян

Роздільнянської МДПІ

Категория: Украина | Просмотров: 445 | Добавил: Eaglowl
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]



Фотоальбом